Ostkupan, en bok om skogsentreprenad och maffiametoder

Boken Ostkupan kan man nog kalla en biografi om Per-Örjan Svelanders liv och leverne i Jämtland. Boken är kort och lättläst som handlar om en man som varit med och byggt upp en framgångsrik skogsentreprenad som även innefattade virkeshandel. Boken är som sagt närmast att betrakta som en biografi med författarens egna ord och uppfattningar. Nedan är en kortare genomgång och recension av boken. Vill du läsa boken utan att veta mer om innehåll så behåller du "Spoilern" stängd här nedan.

Dolt innehåll Spoiler, känsligt etc

I slutet av 80-talet gick enligt boken affärerna så pass bra att ett "syndikat" bestående av SCA, Almi och Föreningsbanken med maffialiknande metoder manövrerade ut företaget Ovikens Skogstjänst. Författaren valde att inte vara tyst om detta, något som enligt honom skulle visa sig vara än värre. Syndikatet fortsatte att driva honom i fördärvet så till den grad att han blir allvarligt, kroniskt, sjuk. Essensen i boken är att det, även i mindre städer, finns en maktelit som hjälper varandra att behålla en total makt i både näringsliv och delvis i politiken. Rubbar man deras makt så slår de tillbaka likt en maffia, tyst, effektivt och att utan att något vittne vågar säga sanningen. Syndikatets utmanövrerande av författaren skapar en trauma hos honom som kommer drabba honom resten av livet. Allt börjar med ett möte med SCA där chefen på SCA säger:

Jag har fått order från Sundsvall, du skall bort. Du är för duktig. Du skall bort från den här marknaden. Stäm oss om du vill, men innan du hunnit göra detta så är du borta. Vi kommer stänga alla vägar för dig att leverera massaved från Jämtland. Förstår du?

 

Boken finns att köpa på välsorterade bokhandlare eller direkt via författarens sajt: https://www.ostkupan.com/

 

Fredrik Reuter - Säffle - mån 21 dec 2020, 16:23