Per-Örjans livstrauma blev bok: ”Det här har tärt så länge på mig att jag måste berätta”

1991 hamnade Oviksbon Per-Örjan Svelanders psykiska hälsa i fritt fall efter att hans skogsföretag gått från succé till konkursmässighet inom loppet av några veckor. Nu har han skrivit en bok hur det gick till när hans liv förändrades för alltid.

När ÖP träffar Per-Örjan Svelander sitter han i entrén utanför Myrvikens bibliotek och signerar sin nyutgivna bok ”Ostkupan” ( Bokförlaget K&R).

Även om han bor i Umeåtrakten nu för tiden så är han alltjämt en son av Oviksbygden och en stor del av den självbiografiska bok han har skrivit utspelar sig i de gamla hemtrakter som han nu besöker.

 

Men till skillnad från vad han en gång hade föreställt sig blev det inte uppväxten, hans livslånga passion för trav, eller ens hans framgångsrika företagande som skulle komma att prägla berättelsen om hans liv. Istället skulle den komma att krets kring det livsförändrande och mycket plötsliga trauma som skickade Per-Örjan Svelander in i en mångårig psykisk ohälsa för 30 år sedan.

 

– Det här har tärt på mig så länge att jag känner att jag måste berätta hur det gick till. Nu är jag dessutom så pass gammal att det inte längre spelar någon roll hur folk reagerar på det jag berättar, säger han.

Det var när hans skogsföretag stod på toppen av sin existens i början av 1990-talet, med 60-talet anställda och en ständigt expanderande verksamhet som katastrofen slog till.

 

Can't find your question? Call us now: 070 132 45 67